Anti-discriminatie

Kinderdagcentrum ontslaat te zware werknemer

Ontslagen worden bij een kinderdagcentrum vanwege je overgewicht. Dat klinkt op het eerste gehoor als een stuitende vorm van discriminatie. Toch oordeelde de kantonrechter dat gediplomeerd groepsleider Karel terecht was ontslagen door zijn werkgever. De extreme zwaarlijvigheid waaraan hij lijdt, belemmert hem om zijn werk naar behoren uit te voeren.

Morbide obesitas

Karel lijdt sinds jaren aan morbide obesitas, ofwel ernstig overgewicht. Hij werkte als groepsleider in een groep van 4 tot 5 verstandelijk beperkte kinderen. In 2007 werd hij voor het eerst aangesproken op zijn gewicht door zijn leidinggevende, nadat hij was hersteld van wondroos – een bacteriële ziekte die vaker voorkomt bij mensen met overgewicht. De werkgever bood Karel aan hem te ondersteunen om af te vallen, door aanpassingen in zijn rooster te maken, kosten voor een behandeling op zich te nemen, hem te coachen en hem naar de bedrijfsarts te verwijzen.

Speeltuin

Hoewel het Karel lukte om zijn conditie te verbeteren, had hij in 2013 nog steeds veel overgewicht. Vanwege reorganisaties werden medewerkers geacht steeds vaker alleen op een groep staan. Voor Karel was dat medisch niet mogelijk. Hij kon bijvoorbeeld niet met de kinderen naar voetbalveld of speeltuin gaan en terug naar schoollopen. Ook kon hij niet meedoen met diverse activiteiten, waardoor er altijd een andere groepsleider nodig was. De werkgever besloot daarop naar de rechtbank gaan voor een ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

Belang van de kinderen

In dit geval vond de kantonrechter het aannemelijk, dat Karel door zijn morbide obesitas niet in staat was om aan alle functie-eisen te voldoen. De eisen die de werkgever aan zijn lichamelijke conditie stelde werden gezien als redelijk, in het belang van de kinderen. Karel kreeg een ontslagvergoeding mee van ruim 16.000 euro, omdat hij altijd een gewaardeerd medewerker was geweest.

Chronische ziekte

Zowel de Commissie Gelijke Behandeling als de World Health Organisation beschouwen morbide obesitas als een chronische ziekte. Patiënten worden tot op zekere hoogte wettelijk beschermd. Voor vragen over discriminatie en overgewicht kunt u telefonisch advies aanvragen bij de JuroFoon: 0900-1411 (betaald nummer). Bij de JuroFoon zijn juristen en meer dan 700 advocaten aangesloten. Ben je op zoek naar een advocaat, kijk dan op rechtsinfo.nl voor een volledig overzicht.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.