Anti-discriminatie

Rotterdam

640_Erasmusbrug_Tour1Statistieken omtrent discriminatie worden nauwkeurig bijgehouden, zo ook in de regio Rotterdam-Rijnmond. Er wonen relatief veel mensen van buitenlandse afkomst in deze grote stad en haar directe omgeving, die met discriminatie te maken krijgen. Bijvoorbeeld op hun werk of op school. Hieronder een aantal feiten.

 

  • In 2011 ging ongeveer dertig procent van de meldingen van discriminatie over ‘vijandelijke bejegening’. Dit zijn bijvoorbeeld denigrerende beledigingen of scheldpartijen op het werk of op straat.
  • In datzelfde jaar had iets minder dan de helft van de gevallen betrekking op de huidskleur of de afkomst van de gediscrimineerde persoon.
  • Niet alleen homoseksuelen kunnen zich gediscrimineerd voelen. Een heteroseksuele vrouw gaf aan dat ze zich gediscrimineerd voelde toen haar de toegang tot een homobar werd ontzegd.
  • Er zijn geen klachten binnengekomen over discriminatie op grond van politieke overtuiging. In Nederland ligt dit onderwerp minder gevoelig dan in veel andere landen.
  • Situaties waarin mensen worden gediscrimineerd, komen voornamelijk voor op de arbeidsmarkt en vrijwel nauwelijks in de privésfeer.
  • Burgerlijke staat was in 2011 in de regio Rotterdam-Rijnmond ook geen grond voor discriminatie. Sommige Nederlandse bedrijven hebben echter de voorkeur voor vrouwen zonder gezin of kinderwens, omdat ze dan flexibeler inzetbaar zijn.

In totaal waren er in de regio Rotterdam-Rijnmond 416 meldingen van discriminatie in 2011. Een daling van bijna 21 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.